Medical Taping Maastricht

Medical Taping

Medical Taping

Wat is medical taping ?

Medical taping is door ex-prof voetballer Alfred Nijhuis, die destijds in Japan voetbalde eind jaren ‘90  in Europa geïntroduceerd, nadat hij zag en zelf had ervaren dat geblesseerde sporters veel sneller herstelde van een blessure, door gebruik making van die gekke gekleurde tapes.

Hoewel de tapemethode aanvankelijk ontwikkeld was om de spierfunctie te ondersteunen zonder daarbij bewegingen te beperken bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

Naast de spiertechnieken (spieren kunnen zowel met een ontspannende als een stimulerende  techniek behandeld worden) zijn er ook technieken om kapsel en banden van gewrichten te behandelen. Bovendien zijn er speciale technieken om pijnpunten, littekens en ernstige blauwe plekken te behandelen en ook om de afvoer van vocht bij zwelling te stimuleren. Het laatste wordt ook wel lymfetaping genoemd.

Bij medical taping wordt gebruik gemaakt van een gekleurde elastische katoenen tape met een antiallergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal goed ventileert. Het patroon van de lijmlaag versterkt bovendien nog extra de werking van de tape. De werking van de elastische tape (stimulerend, ontspannend, vochtafvoerend, ondersteunend enz.) wordt o.a. bepaald door de tape in verschillende richtingen en in verschillende mate van rek op de huid aan te brengen.

De tape kan 3 tot 5 dagen blijven zitten, zodat er een langdurige werking is. Het is watervast en er kan dus mee gedoucht en gezwommen worden.

Medical taping kan gebruikt worden als onderdeel en ondersteuning van een fysiotherapeutische behandeling.

Er kunnen verschillende effecten worden bereikt met behulp van Medical Taping, zoals: